Har du tænkt på, hvordan myter opstår?
For nogle år siden fik jeg nyt arbejde.
Jeg blev introduceret til mange ting, men der var en ting, som ikke blev introduceret – det var, hvor personaletoilettet var.
Det betød, at jeg de første uger benyttede kundetoilettet, fordi jeg ikke fik spurgt ad, hvor personaletoilettet var.
En dag står jeg på kontorgangen i virksomheden og opdager, at der træder en kollega ud fra en dør, jeg ikke tidligere havde lagt mærke til, og inde i rummet bag døren kan jeg se, at der er en håndvask. Bingo! Så havde jeg fundet personaletoilettet, og glad var jeg 🙂
NU benyttede jeg mig flittigt af personaletoilettet!
Da jeg nu startede med at benytte det ”rigtige” toilet, konstaterede jeg, at det var indrettet således, at man kom ind i en lille forgang med en håndvask, og så var der ellers et toilet til venstre og et til højre.
Jeg fik startet med at benytte det til venstre, og jeg er sådan indrettet, at jeg godt kan lide at sidde på det samme sæde og trone fra gang til gang, da det lige som giver lidt tryghed, når man nu skal! og er langt fra hjemmet.
Så hver gang benyttede jeg toilettet til venstre.
En dag hvor jeg sad i egne tanker i det lukkede rum på ”mit” toilet, kunne jeg høre, at der var en på det andet, altså det til højre.
Da vedkommende forlod toilettet, gik vedkommende ud uden at vaske hænder i forrummet. Det kunne jeg selv høre med mine egne ører. Jeg tænkte med det samme: ”Sikke en gris! Det kan kun være en mand, der ikke vasker hænder efter toiletbesøg!!! Jeg skal ikke trykke nogle af mine mandlige kolleger i hånden i dag!”
Jeg ved godt, at sådan ville du sikkert ikke tænke 🙂
Næste gang jeg skulle benytte toilettet, opdagede jeg, at ”mit” toilet var optaget. Det var altså ikke rart! Det betød jo så, at jeg var nødt til at sidde i egne tanker på toilettet til højre, og åbnede derfor døren med sorg….. og hvad skuede mit øje inde på det toilet…..en håndvask!
Jeg har moret mig rigtig meget over den her historie mange gange. Episoden, koblet med mine tanker omkring det, jeg troede der skete, handler så meget om, hvor let det er at sætte sig selv og andre i bås. Det fortæller lidt om, hvor let myter opstår ud fra, at vi tror, vi ved besked ud fra vores eget lukkede univers……og måske lige suppleret med en fordom 🙂
Jeg går aldrig efter denne episode ind på det samme toilet, hvis jeg kan undgå det…he…he… 🙂
Jeg lærte af historien:
- virkelig at blive bevidst om hvor vigtigt det er at få flere forskellige døre lukket op og få åbnet ”rum” op også i overført betydning
- at være nysgerrig, undrende og undersøgende
- at lade være med at tro, at jeg ved alt ud fra mit rum
- at der altid er en forklaring på stort set alt
Hvad lærte du af historien? Hvilke myter skaber du? Har du tænkt på hvor meget myter påvirker dine relationer til andre mennesker? Dine kolleger, dine børns venner, naboen osv.
Hvis jeg lige skal sætte historien i relation til anerkendelse, så er anerkendelse er være åben, nysgerrig og undrende samt fordomsfri. Underkendelse er at være lukket, påståelig og fordomsfuld.
Definition af myte taget fra Politikens Nudansk Ordbog:
“En udbredt men falsk historie = Opspind”