Jeg ved ikke, hvordan du har det med faglitteratur. Jeg har selv i mange år haft det svært med det.
Jeg havde ofte en oplevelse af ikke at kunne relatere til praksis i forhold til bogen, og ofte forstod jeg ikke, hvad meningen var. Jeg oplevede, at skulle sidde konstant med en fremmedordbog, og oplevede gang på gang at sidde og slå de samme ord op igen og igen, fordi jeg ikke kunne huske, hvad de betød.
Der var ofte tegninger eller diagrammer som skulle understøtte teksten. Dem forstod jeg heller ikke.
Kan du huske Gummi Tarzan? Når han skulle læse, blev bogstaverne til myrer der myldrede rundt på papiret, så han blev forvirret. Sådan havde jeg det også.
Tilsammen gav det mig en følelse af at være dum og inkompetent, og ofte gav jeg op.
For nogle år siden gik jeg i gang med en videregående uddannelse i almen pædagogik. Her skulle der virkelig læses faglitteratur, som skulle bruges i opgavesammenhæng, og da var det jo tvingende nødvendigt at forstå budskabet i bøgerne.
Undervejs gik det op for mig, at det var rigtig stor forskel på faglitteraturen og forfatternes måde at kommunikere på. Det opdagede, til min meget store glæde, at det ikke handlede om, at jeg var dum eller inkompetent, men om noget helt andet 🙂
Jeg fandt ud af, at det handlede om følgende:
- Havde jeg erfaringsgrundlag i forhold til det, der blev beskrevet i bogen? Hvis ja, så var det let læst! Hvis nej, så var det svært at omsætte, fordi jeg ikke havde noget at hæfte det beskrevne op på.
- Kunne jeg relatere til det sprogvalg, der blev brugt i bøgerne? Ja, hvis der blev brugt et sprog, som gav genklang i mig, og som skabte genkendelige billeder, som gjorde, at jeg kunne omsætte det skrevne. Nej, hvis jeg netop ikke kunne få sproget til at skabe genkendelighed i mig, og derfor blev det ”sort snak”.
Da jeg havde fået det afkodet, blev faglitteraturen nu et univers af stor berigelse og ikke mindst inspiration, og derudover sad jeg ind imellem med bøger, hvor jeg kunne tænke: ”Det kunne du da have skrevet, Hanne!” Så meget genkendelighed var der i det.
Jeg lærte følgende, og som jeg gerne vil give videre til dig:
- Skim bogen igennem og læs samt fordyb dig i det du forstår, eller det der griber dig. Når du forstår og bliver grebet, så er det fordi, der er noget i dig, der er klar til at blive vækket og uddybet. Læs den samme bog om et år, så vil du finde ud af, at der er mere der fanger dig, fordi du nu er klar til næste afsnit og den indsigt.
- Accepter at der er noget i bogen, du ikke forstår. Det kan være at den sprogligt er på et niveau, hvor du normalt ikke bevæger dig, eller at den ganske enkelt ikke taler ind i dig. Læg den væk hvis det bliver for meget 🙂
- Brug fagbogen som opslagsværk. Skim den igennem, og find ud af hvad bogen indeholder som hovedpunkter. Når du har brug for særlig viden inden for et felt, så tag fat i bogen og læs det der er aktuelt for dig lige nu. Det er rigtig svært at læse noget på forhånd, som man endnu ikke har erfaring inden for, eller endnu ikke har brug for at vide noget om endnu. Nu ved du, hvor du kan finde noget om emnet, når det bliver aktuelt.
- Iagttag og reflekter over din egen måde at læse faglitteratur på. Find det der virker og gør noget mere, så vil du opdage, at du gennem din helt egen måde at læse på bliver inspireret og får indsigt. Måske tænker du: Denne her bog kunne jeg have skrevet – så er det fordi du er på hjemmebane og har klart forstået bogens budskab 🙂
- Brug din intuition når du læser. Det kan godt være at du ikke tydeligt kan gengive, hvad bogens budskab er, men du kan have en intuitiv fornemmelse, som gør, at du forstår meget mere end du umiddelbart tror. Stol på din intuition 🙂
Fortæl lidt om, hvordan du læser faglitteratur, så du får det størst mulige udbytte. Det er det, der kaldes vidensdeling 🙂