”Hvad vil du have på din mad? Hvor skal madkassen stilles? Hvilket tøj vil du have på? Hvornår skal mor eller far putte dig? Osv. osv. osv.
Prøv lige at reflektere over, hvilke spørgsmål du stiller dit barn, og ikke mindst hvor mange du stiller det i løbet af dagen.
Prøv dernæst at være dit barn der hele tiden skal tage stilling til stort set alt. Prøv det bare lige et par sekunder 🙂 Overvej så om du måske stiller for mange spørgsmål, spørgsmål om emner, som barnet reelt ingen erfaring eller viden har som grundlag til at træffe en beslutning. Og overvej så om nogle af de spørgsmål du stiller barnet, hvor du beder det om at træffe en beslutning, i virkeligheden ikke er der, hvor du som forælder skal påtage dig det overordnede ansvar og dermed fritage barnet for ansvar.
Intentionerne bag spørgsmålene
Jeg ved godt at intentionerne bag spørgsmålene er rigtig gode. Vi har alle et ønske om at være gode forældre for vores børn, og vi har et ønske om, at de skal være selvstændige, demokratiske og kunne træffe selvstændige beslutninger. For at vi som mennesker kan lære at træffe selvstændige beslutninger, skal vi være omgivet af mennesker, der tør træffe beslutninger og omsætte dem på handleplan. Beslutninger truffet ud fra et værdigrundlag, og et ønske om et familieliv med fokus på plads til udvikling og glæde. Jo mere lederskab vi som forældre påtager os, jo mere energi frigør vi til vores børn, fordi vi reelt fritager dem for det overordnede ansvar i familien og dermed for familiens trivsel.
Forældre som Spørgejørgen
Find ud af hvor og i hvilket omfang det er relevant at stille børnene spørgsmål, hvor de skal tage stilling. Mærk efter hvordan dit behov er som forælder for at få en hverdag til at hænge sammen. Træf en beslutning, men det og omsæt det på handleplan. Stil dig selv nogle spørgsmål fremfor at stille børnene alle spørgsmålene 🙂 Hvad vil du med de spørgsmål du stiller barnet? Så kan dit barn kan slappe af uden at være på hele tiden.
Se videoen og få lidt tips til hvordan du gør det nemmere for dig selv som forælder og ikke mindst for dit barn. Det betyder gladere børn, og færre konflikter. Og hvem ønsker sig ikke det 🙂